Egy bábkészítő (aki felnevelt 3 gyereket) gondolatai 3.


Úgy érzem, eljött az ideje annak, hogy megmagyarázzam, miért is kezdtem megosztani gondolataimat az ismerőseimmel.
Az elmúlt hónapban karácsonyi vásároztunk több helyen is, és sok olyan impulzus ért, amin nagyon elcsodálkoztam.
Azt tudni kell, hogy úgy szoktunk árusítani, hogy nem csak ki vannak téve szépen a bábok, hanem van egy kosár is, tele bábokkal, és lehet velük játszani is. Egy alkalommal odajött egy 3-4 év körüli kislány az anyukájával. A gyereknek nagyon tetszettek a bábok, de az anyukája így szólt: - Kicsi vagy te még ehhez! - és elvonszolta a gyereket. Nem sokkal később, egy másik család érkezett, 5-6 éves gyerekkel. Anyuka mondja: - Kinőttél te már ebből!
Egyik ámulatból a másikba estem, szólni se nagyon tudtam, nem is nagyon akartam, mert az esetleg már erőszakos árusításnak tűnhetett volna.
De a legérdekesebb még csak most következik. Anyuka gyerekkel, a gyerek nyakig a kosárban, össze-vissza dobálja a bábokat, verekszik velük. Anyuka odajön hozzám, kedvesen a karomra teszi a kezét, és leereszkedően így szólt: Ne haragudjon, de annyi féle játékot lehet már kapni, a bábok sajnos, már kimentek a divatból. És elrángatta a gyereket.
Hát ezen annyira meglepődtem, hogy válaszolni se tudtam. Amúgy is, az embernek mindig utólag jutnak eszébe a megfelelő válaszok.
Hát innen üzenem az anyukának, hogy a bábok soha nem mennek ki a divatból, amíg gyerekek születnek. Az anyagok, a formák változhatnak, változnak is, de a bábozás örök. Igaz, kiment a divatból a csuhébáb, a fakanálbáb, a filcbáb, (bár szerintem ezekkel is ugyanúgy lehet játszani), és már jobban hasonlítanak a bábok a valóságos állatokra, emberekre, de ki, nem mennek a divatból soha. Ha mégis, akkor a bábszínház is kimegy, sőt a felnőtt színház is, mert mindegyik bölcsője a bábjáték. És én azt a világot már nem szeretném megismerni.
Ezért határoztam el, hogy egy kis ismeretterjesztést végzek, hátha valakinek újat mondok. És innen kérek elnézést azoktól, akiknek mindez evidens, de úgy gondolom, hogy ha csak egy valaki is elfogadja a tanácsaimat, már megérte, mert egy gyereknek megszépítettem a gyerekkorát.

Folyt. köv.