Kézműves Blog

Egy bábkészítő (aki felnevelt 3 gyereket) gondolatai 4.

Ha a csecsemőkort elhagytuk, és gyermekünk már odafigyel ránk, mesét is lehet mondani, nem csak énekelni, akkor sajnos, jön a hiszti korszak is. Erre van egy jó megoldásunk. Van egy manócska bábunk, (fiú és lány változatban is), aki esténként mesét szokott mondani, ezért tekintélyt és szeretetet vívott ki a gyerekeknél. Olyan esetekben, (tudom, csak nagyon ritkán fordul elő :) ) amikor valami nézeteltérés van a gyerek és a szülő között, (pl. hideg van, és melegen kell öltözni, vagy esetleg el kell rakni a játékokat) akkor elő kell venni a bábot és megkérdezni tőle, mi a véleménye a vitatott kérdésről. Ő mindig tudja a helyes választ, és a gyerekek hallgatni is szoktak rá. Gyakorló anyukák visszajelzéseiből is tudom, hogy a dolog működik.

 

Egy bábkészítő (aki felnevelt 3 gyereket) gondolatai 3.


Úgy érzem, eljött az ideje annak, hogy megmagyarázzam, miért is kezdtem megosztani gondolataimat az ismerőseimmel.
Az elmúlt hónapban karácsonyi vásároztunk több helyen is, és sok olyan impulzus ért, amin nagyon elcsodálkoztam.
Azt tudni kell, hogy úgy szoktunk árusítani, hogy nem csak ki vannak téve szépen a bábok, hanem van egy kosár is, tele bábokkal, és lehet velük játszani is. Egy alkalommal odajött egy 3-4 év körüli kislány az anyukájával. A gyereknek nagyon tetszettek a bábok, de az anyukája így szólt: - Kicsi vagy te még ehhez! - és elvonszolta a gyereket. Nem sokkal később, egy másik család érkezett, 5-6 éves gyerekkel. Anyuka mondja: - Kinőttél te már ebből!
Egyik ámulatból a másikba estem, szólni se nagyon tudtam, nem is nagyon akartam, mert az esetleg már erőszakos árusításnak tűnhetett volna.
De a legérdekesebb még csak most következik. Anyuka gyerekkel, a gyerek nyakig a kosárban, össze-vissza dobálja a bábokat, verekszik velük. Anyuka odajön hozzám, kedvesen a karomra teszi a kezét, és leereszkedően így szólt: Ne haragudjon, de annyi féle játékot lehet már kapni, a bábok sajnos, már kimentek a divatból. És elrángatta a gyereket.
Hát ezen annyira meglepődtem, hogy válaszolni se tudtam. Amúgy is, az embernek mindig utólag jutnak eszébe a megfelelő válaszok.
Hát innen üzenem az anyukának, hogy a bábok soha nem mennek ki a divatból, amíg gyerekek születnek. Az anyagok, a formák változhatnak, változnak is, de a bábozás örök. Igaz, kiment a divatból a csuhébáb, a fakanálbáb, a filcbáb, (bár szerintem ezekkel is ugyanúgy lehet játszani), és már jobban hasonlítanak a bábok a valóságos állatokra, emberekre, de ki, nem mennek a divatból soha. Ha mégis, akkor a bábszínház is kimegy, sőt a felnőtt színház is, mert mindegyik bölcsője a bábjáték. És én azt a világot már nem szeretném megismerni.

Egy bábkészítő (aki felnevelt 3 gyereket) gondolatai 2.

Hány éves kortól érdemes bábozni?

Szerintem már néhány hónapos kortól, amikor már figyel a környezetére. Ilyenkor érdemes valami aranyos állattal, pl. cicával, nyuszival játszani, vagy még inkább színes figurával, pl. kakassal. De tudom ajánlani a cintányéros bohócot is, ami nem csak színes, hanem hangja is van, és mozog a keze, lába, feje. Ezzel le lehet tesztelni pl. a csecsemő hallását, látását, figyelmét. Arra ügyelni kell, hogy ilyenkor még nem minden bábot szabad oda adni neki, csak olyat, amivel nem tud kárt tenni magában, mert még mindent a szájába vesz. Nem lehet rajta gomb, vagy bajusz, vagy más varrott vagy ragasztott kiegészítő. A filcet sem ajánlom, mert kioldódik a nyáltól a színe. Tehát az érdekesebb, szebb bábok a szülő kezébe valók, az egyszerűbbek a gyerekébe.
A legfontosabb tanács most jön (lehet, hogy ezzel kellett volna kezdeni)?
A bábozás egy játék, egy társasjáték, és csak akkor jó, ha mi is ÉLVEZZÜK! Engedjük el magunkat, legyünk újra gyerekek, bohóckodjunk. Azt hiszem, ez elég jól hangzik, mégis, úgy gondolom, mindennél fontosabb, hogy a gyerekünkkel játsszunk!

Ennyit mára, holnap újra jövök.

Egy bábkészítő (aki felnevelt 3 gyereket) gondolatai 1.


A kesztyűbábokról a legtöbb embernek a bábszínház, a játék jut eszébe. Kevesen tudják, (talán csak a pedagógusok, ill. szakmabeliek), hogy a báb nevelési célra is használható. A szülő kezében is hatásos eszköz lehet.
Először is, szeretnék eloszlatni néhány tévhitet.
Sokszor hallottam már szülőktől, (pl. egy vásárban, amikor a gyerekek meglátják a sok bábot, és szeretnének venni egyet), hogy van otthon már néhány báb, és sosem látom, hogy játszanál vele. Na, ilyenkor szeretném elmagyarázni, hogy a báb TÁRSAS játék, a gyerek sose fog egyedül játszani vele. Sőt, még a társaival sem, ha mi, szülők nem tanítjuk meg, hogyan kell. Persze, lehet, hogy ő sem tudja, mert neki sem báboztak gyerekkorában.

Holnap folytatom...

Most az ikonfestő kérdez

fa-gyöngy fülbevalóEzt a fa-gyöngy fülbevalót sorsolja ki a Kézműves Szalon a helyesen tippelők között. A kérdés a következő:

Tímea Damo: hány éves koromban határoztam el hogy festő leszek?

A válaszokat a blogba kérjük aug. 12-ig.

Kérdések egy ikonfestőhöz

Egy erdélyi magyar lányt, Timea Damot kérdeztük különleges szakmájáról, az ikonfestésről.

Kézműves Szalon: Hogyan lettél ikonfestő? És miért pont az?

Timea Damo: Mivel festészetet végeztem, tudtam róla, hogy működik pár vállalkozás nálunk, és egyszerűen mentem szerencsét próbálni. Elsőre sikerült is, aztán 7 év alatt 3 ilyen vállalkozónál festettem. Mindenki más-más stílusban festett, sokat tanultam, fejlődtem. Szeretek mindig a legjobbaktól tanulni, és persze a kereseti lehetőség is egészen megfelelő.

KSz: Mire festesz? Csak fára?

TD: Festek fára, kőre, sima A4-es lapra is, attól függ, hogy a megrendelő mit kér!

KSZ: Hogyan választod ki a témát? Szabadon rajzolhatsz bármit, vagy másolni kell?

TD: A téma kiválasztása, hát, az úgy működik, hogy az ikonfestészeten belül megvannak a szabályok. Nagyrészt ugye a vallás, bibliai események megjelenítése, megformázása. Az ismertebb szent ünnepeken (Húsvét, Karácsony...), kívül még nagyon sok minden van. A szentek megjelenítése, mint pl. a Szent Család, Jézus, Madonna gyerekkel a főbbek, majd az Apostolok és Angyalok megjelenítése. Ezek nagy részének amint mondtam, megvannak a szabályai, hogy mit hogyan kell pontosan festeni, tehát kötöttek. Ezt én nem nevezném másolásnak, mert minden egyes darab változó, mivel az ember nem képes két vagy több ugyanolyan dolgot megformálni, mindig vannak és lesznek különbségek. A szabad választás lehetősége is megvan, sőt, nagyon szeretem az új dolgok, díszítések alkalmazását az ikonfestészetben. Ezt nevezik modern ikonfestészetnek, ahol a szent, vagy maga az esemény szereplői maradnak az eddigi hagyományos helyzetükben, de a színekben, és a díszletben lehet bővíteni. Persze nem akárhogyan, mert mindennek jelentése van, a feliratnak, a ruha színének és minden apró dolognak.

KSZ: Ki vásárol ilyet? Hol adod el?

Egy ikonfestő kézműves

Timea DamoTimea Damo Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön él, ott tanult képzőművészetet, szakmája ikonfestő. Művészi munkája mellett kézműveskedik is, és felajánlott a Kézműves Szalon részére néhány alkotást.

-Öntött és kézzel festett gyertyatartó I.- II.

       átmérője: 12,5 cm   vastagsága: 2 cm    ára: 1990 Ft

-Horgolt (zöld) nyaklánc gyöngyökkel

       mérete: 58 cm      ára: 1490 Ft

-Horgolt (lila) nyakék gyöngyökkel

       mérete: 32 cm      ára: 2490 FT

A képre kattintva megtekinthetők a munkái.

Jelentkezzetek!

A Kézműves Szalon a népművészet és az iparművészet közül inkább az iparművészetet támogatja. Szeretnénk bemutatni más kézműveseket és munkájukat is. Szívesen fogadunk jelentkezéseket és ajánlásokat is. Mindegy, hogy profi vagy amatőr kézművesről van szó, legfontosabb a termék. Csak kiváló minőségű, kreatív, eladható termékekkel foglalkozunk.

Indulás!

Örömmel tájékoztatjuk a kedves Érdeklődőket, hogy a Kézműves Blog útjára indult. Blogunkban érdekes történeteket, cikkeket olvashatnak a Látogatók a Kézműves Szalon életéről. Itt fogjuk továbbá megjeleníteni, hogy a közeljövőben mely budapesti és vidéki városban veszünk részt vásárokon. Így ha Önnek megtetszett valamelyik termékünk, talán még a postaköltségen is spórolhatunk.

Új cikkekért nézzen vissza hozzánk hetente.

Tartalom átvétel